Zeilwereld – Louis Vuitton Cup: gaat Alinghi Red Bull naar huis? (Dutch article)

De afgelopen racedagen waren spannend en brachten een hoop spectaculair zeilgeweld met zich mee. Maar ook de weergoden lieten van zich horen voor de kust van Barcelona!

De eerste ronde van de Round Robins zit er op; alle teams hebben één keer tegen elkaar gevaren. We hebben nu dus een redelijk goed beeld van waar elk team staat en waar de sterke en zwakke punten zitten. De komende dagen nemen de teams het opnieuw tegen elkaar op. Na deze tweede ronde gaat het eerste team alweer naar huis en blijven er nog vijf over. Jurian Rademaker bekeek alle wedstrijden en vertelt wat hij allemaal zag.

Zeilwereld - Louis Vuitton Cup: gaat Alinghi Red Bull naar huis?

Kiwi’s tegen de Zwitsers. Foto Alinghi Red Bull Racing

Kiwi’s tegen de Zwitsers. Foto: Alinghi Red Bull Racing

Na de eerste Round Robins

De AC75’s varen, met name in lage windsnelheden, op het randje van controle. In manoeuvres hobbelen en dansen de BOTEN op het randje van ‘te weinig druk’ en dreigen ze elk moment de lift van de vleugels te verliezen. Het oogt simpel dat vliegen, maar de bemanningen zeilen in lage windsnelheden op DE GRENS. Bij meer wind, vanaf circa 10 knopen, zijn de boten meer in balans. Met de AC75’s meer in balans en beter controleerbaar zullen we bij deze windsnelheden zullen de teams elkaar meer gaan opzoeken.

Na de races van donderdag valt de boot van Emirates Team New Zealand uit de kraan door een mechanisch probleem aan de hijskraan. Dit lijkt een catastrofaal moment voor de campagne. Na inspectie blijkt de schade achteraf mee te vallen en na twee dagen racet het team weer mee in de Round Robin-series.

Ongemakkelijk?

Als verdediger van de cup racet het Kiwi-team niet mee voor de punten. Ongemakkelijk? Jazeker, Maar wat een heerlijke positie heb je als verdediger om je in races te kunnen benchmarken met de mogelijke tegenstander.

De stand na de eerste round robins

Alle teams een keer tegen elkaar gevaren hebben. We hebben dus een goed beeld van waar elk team staat en waar de sterke en zwakke punten zitten.

  1. De leiders – Luna Rossa Prada Pirelli4 wins
    De Italianen ogen rustig en gecontroleerd. In twee races verliezen ze de controle over het roer, maar herstellen zich snel zonder van de vleugels te vallen.
  2. Nummer-2 – INEOS team Brittania3 wins
    INEOS maakt progressie, maar scoort meermaals onnodige penalty’s door te vroeg te starten. De agressieve manoeuvres en het actief opzoeken van de tegenstanders brengt het team meermaals in de problemen. Kan Ainslie zijn temperament onder controle houden? In de race tegen de Amerikanen gaat het team er met de winst vandoor wanneer American Magic in de pre-start van de vleugels valt en zich hiervan niet kan herstellen. Zorgt deze winst straks voor een cruciaal punt na Round Robin 2?
  3. Nummer-3 – American Magic2 wins
    American Magic toont met vlagen magische performance. Net als de Italianen verliezen ze een aantal maal controle over het roer, maar ook dit team herstelt zich. De race tegen Emirates Team New Zealand laat zien dat ze mee kunnen komen met de titelverdediger, ondanks dat ze in het slot van de race de overwinning aan de Kiwi’s moeten gunnen. Luna Rossa en American Magic zijn de teams to beat. Ondanks dat in de tussenstand INEOS de tweede plek inneemt.
  4. Nummer-4 – Orient Express – 1 win
    Orient Express is in pre-starts verrassend agressief. Die laten zich niet de kaas van het brood eten. Dit Franse team heeft afgelopen weken een mooie progressie doorgemaakt. ‘Never give up’ dat proef je als toeschouwer. Gaat dit team als vierde naar de halve finale?
  5. Nummer-5 – Alinghi red bull Racing0 -wins
    Alinghi worstelt. Wat opvalt is dat de onderste sectie van het grootzeil slordig oogt. Deze krijgen ze niet goed getrimd. Met snelheden tussen de 35 en 45 knopen werkt elke rimpel en elke oneffenheid als een flinke rem. Heeft dit te maken met de 2021-generatie mast waarmee ze varen? De masten zijn gebouwd binnen one-design regels maar binnen deze regels hebben de teams vrijheid om de masten naar wens uit te voeren en detail naar eigen wens in te vullen.
Emirates Team New Zealand tegen Luna Rossa. Luna Rossa wint omdat Emirates de baan verlaat door bliksem.

Emirates Team New Zealand tegen Luna Rossa. Luna Rossa wint omdat Emirates de baan verlaat door bliksem.

De Zwitsers trekken mogelijk aan het kortste eind in de Louis Vuitton-Cup. Foto: Alinghi Red Bull Racing

De Zwitsers trekken mogelijk aan het kortste eind in de Louis Vuitton-Cup. Foto: Alinghi Red Bull Racing

Nieuwe teams verrassen nog niet

De twee nieuwkomers hebben het moeilijk, de Fransen maken er een mooie show van door hun progressie en gretigheid. Wat kan Alinghi laten zien, kunnen ze zich herpakken in de twee rustdagen voor de volgende ronde? Opvallend genoeg verslaat Alinghi Red Bull Racing in de eerste wedstrijd van Round Robin 2 het Franse team en laat een foutloze race zien.

Opvallende zaken

Een ogenschijnlijke rustige prestart kan snel omslaan naar een confrontatie tussen de teams wanneer deze elkaar in de laatste minuut toch opzoeken. Deze wisselende dynamiek maakt de prestarts interessant. Door live mee te luisteren aan boord van de deelnemers krijgen de kijkers inzage in de besluitvorming en beslissingen die de teams maken.

Team Alinghi werd gematst door ETNZ, de race tussen deze teams werd vroegtijdig afgebroken. Wat Alinghi de gelegenheid gaf om aanpassingen aan hun boot te doen voor de races die wel mee tellen in het klassement.

American Magic bracht een achterstand van 800 meter terug naar ongeveer 180 meter. Van de vleugels vallen is dodelijk en kostte hen de race. Maar de comeback is indrukwekkend te noemen. Zonder deze vervelende en kostbare waterlanding zou American Magic de tweede plek in het tussenklassement innemen. Kortom een fout met grote gevolgen.

Mooiste momenten

De Fransen starten agressief en gretig in de race tegen de Ineos. In de prestart pushen de Fransen de Britten richting de startlijn. Die daardoor (unforced?) de startlijn (een fractie!) te vroeg passeren. De Fransen zijn niet onder de indruk van de Britten. Ainslie vaart agressief wat hem meermaals een penalty oplevert. Maar uiteindelijk poetst het Britse team drie penalties weg in de race tegen de Fransen en gaat er uiteindelijk met de winst vandoor. De move die de laatste penalty veroorzaakte gaf het team van Ainslie het initiatief in de race. Daarmee was het een goede investering.

Dinsdagupdate

Dinsdag 3 september startte de Round Robin 2. En dag met hoge snelheden op een vlakke zee. Regelmatig zagen we snelheden tot de 50 knopen in de ‘bear-aways’ (afval-manoeuvres) bij de bovenboei. In deze ronde zouden alle teams voor de tweede maal tegen elkaar varen om aan het eind van de Round Robin 2 te bepalen welk team naar huis gaat. Nu lijkt dit Team Alinghi te worden, maar de strijd is nog lang niet beslist.

Uiteindelijk werden er maar twee races gezeild. Eén om de punten, waarbij de Fransen onnodige fouten maakten en Alinghi de eerste win pakte. Cruciaal gezien de strijd om de laatste plaats te bemachtigen in de halve finales.

INEOS vliegt hoog en droog. Foto: Team INEOS Britannia

INEOS vliegt hoog en droog. Foto: Team INEOS Britannia

Blikseminslag vlakbij de boten! Beeld: America’s Cup

Blikseminslag vlakbij de boten! Beeld: America’s Cup

De andere wedstrijd tussen Luna Rossa en Emirates Team New Zealand werd vroegtijdig afgebroken. Luna Rossa ging op kop na een goede start en een ‘unforced error‘ van de Nieuw-Zeelanders op het eerste rak. Het leek als of de overloop bleef hangen op de maximale ‘in’ positie mogelijk in combinatie met problemen met de besturing van de hydrofoils. De Kiwi’s braken de race af nadat een blikseminslag op wedstrijdbaan. Na het verlaten van de baan kreeg het Nieuw-Zeelandse team een DSQ waarmee de overwinning automatisch naar de Italianen ging. Geen ramp, want deze wedstrijd ging niet om de punten.

Na dit bliksemincident kwamen de races tussen American Magic vs. INEOS en Luna Rossa vs. Orient Express te vervallen.

Tekst: Jurian Rademaker | Beeld: Organisatie America’s Cup | Bron: Zeilwereld.nl