Start van overheidscampagne rond dronegebruik

Campagne_drones

Bron: nos.nl

Dronevliegen is een populair item op de politieke agenda. Vandaag is de Nederlandse overheid een campagne gestart dat ongelukken met drones moet tegengaan. In tv- en radiospots en op billboards wordt de recreatieve drongebruiker gewezen op waar hij wel of niet mag vliegen. Dit bleek nodig na verschillende incidenten en aandringen van luchtvaartorganisaties.

Hierop is aangekondigd dat de wetgeving rond recreatief dronegebruik nog voor het eind van het jaar definitief wordt verscherpt. Vanaf dan mogen recreatieve drones maximaal 50 meter hoog en op een afstand van maximaal 100 meter van de bestuurder vliegen. Er staat ook Europese wetgeving op het programma, maar dat is op zijn vroegst in 2018 klaar.

Daarnaast voert de overheid overleg met fabrikanten over ‘Geo-fencing’. Dat is het middels software beperken van de bewegingsvrijheid van de drone, wat het onmogelijk maakt om bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens te vliegen.

Hoewel het nieuws van vandaag juist voor recreatieve, niet voor zakelijke gebruikers geldt, zijn er veel raakvlakken met wat er binnen QConcepts gebeurt.

Binnen het vakgebied van de Embedded Systems ontwikkelt QConcepts momenteel een besturingsmodule voor airborne systemen en drones. Dit systeem wordt triple redundant uitgevoerd – bij falen van het eerste besturingssysteem zijn er nog twee systemen die de hoofdbesturing ondervangen. Een drone zal op die manier nooit zomaar uit de lucht vallen en is daardoor veiliger. Certificering wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

Daarnaast maken de systemen die in ontwikkeling zijn autorisatie en identificatie van drones mogelijk, wat ongetwijfeld ook binnen wetgeving vastgelegd gaat worden.

Dit geldt ook voor lokaliseerbaarheid. Het eerder genoemde geo-fencing is eenvoudig te programmeren binnen de systemen.

Bron: nos.nl