Smart Oven

De nieuwe werkplaats biedt ons vele mogelijkheden om high-end productieprocessen in eigen beheer uit te voeren. Naast de spuitcabine die onlangs in gebruik is genomen, is er een composiet-oven ontwikkeld voor het bakken van prepregs. Prepreg staat voor preimpregnated fibers en is een vooraf geïmpregneerd vezelsysteem waarmee composiet producten worden geproduceerd.

Door de nauwkeurig op elkaar afgestemde verhouding tussen hars en vezels en een schone verwerkingswijze is een prepreg systeem uitermate geschikt voor industriële en performance toepassingen. De prepreg-producten worden uitgehard door middel van curing in een oven. Door de realisatie van de oven zijn producten te realiseren die aan strikte toleranties voldoen.

Hierdoor is een constante hoge kwaliteit te leveren met mogelijkheden tot certificering. Daarnaast is de verwerking van prepregs hygiënisch en duurzaam, doordat overtollig materiaalgebruik tot een minimum beperkt wordt.

Temperaturen worden nauwkeurig gemonitord en waar nodig bijgesteld. Door deze continue monitoring zijn producten te realiseren die optimaal aansluiten bij de eisen die gesteld worden aan krachten, taaiheid en stijfheid van het product. Een product-specifiek temperatuurverloop van de ‘curing’ is hiervan de basis. Product kunnen uiteindelijk worden geleverd met een productrapport waarin onder andere de data uit de curing oven wordt weergeven.

Voorbeeldproject

Na voltooiing en uitvoerig testen van de oven zijn de hydrofoil-struts geproduceerd voor het team van de Solar Boat Twente. Het studententeam van de Universiteit Twente presenteerde haar zonneboot op 18 mei 2017 en behaalde in juli een derde plek op de Monaco Solar & Electric Boat Challenge.