Aeronamics presenteert hydrofoilende zeilboot FLO1

Tot vandaag was het varen op draagvleugels alleen weggelegd voor een kleine groep van ervaren zeilers. Aeronamics is ontstaan uit de wens om dit gevoel beschikbaar te maken voor een grote groep zeilamateurs. De Aeronamics Flo1 brengt deze wens binnenkort in vervulling.

Concept

Oprichter Jurian Rademaker besloot tot het ontwerpen en bouwen van de Flo1 toen hij merkte dat er onder zeilers in zijn kennissenkring behoefte bleek te zijn aan een makkelijke manier om de snelheid van het foilen te ervaren. “We vroegen onze zeilvrienden hoe zij graag een hydrofoiler zouden varen en wat belangrijk is voor hen. Gemak, duurzaamheid en snelheid waren veelgehoorde antwoorden.” Zo werd een boot rond deze criteria ontworpen.

Technische details

De Flo1 is momenteel in de laatste testfase en binnenkort klaar voor productie. De boot is een dinghy van 4,25 meter lang en kan in ervaren handen snelheden van meer dan 20 knopen bereiken. Het doel op zich is echter niet de snelheid maar het makkelijk kunnen foilen. Dit is mogelijk dankzij het zelf-stabiliserende karakter van de boot. Bij lichte wind kan de boot een snelheid van 6 tot 8 knopen bereiken en bij die snelheid ook uit het water opstijgen. Dankzij het DSS-systeem is de boot handelbaar voor elke recreatieve zeiler.

DSS

De eerste twee prototypes waren snel, maar waren niet overeenkomstig met het doel, het bereikbaar maken van foilen voor een grote groep zeilers. Om dit toch te kunnen bereiken, schakelde Aeronamics de hulp in van de ervaren scheepsbouwkundige Hugh Welbourn, maker van het gepatenteerde Dynamic Stability Systems (DSS). Dankzij DSS-technologie vaart een boat natuurlijk stabiel. Het systeem heeft al eerder zijn waarde bewezen in de ontwerpen van Infiniti Yachts en Quant Boats. Na het eerste contact met Welbourn voerde Aeronamics zijn derde en laatste prototype uit met de DSS-foils. De technologie bleek dankzij de natuurlijke vliegbalans zonder actieve aansturing perfect geschikt voor de boot.

Aeronamics start in Q1 van 2017 met de productie. Op de website is er de mogelijkheid om boten voor te bestellen. Het pakket bestaat naast de boot uit training, een mobiele tuning app en een ‘how-to’-handleiding.